Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-12-13

2019-12-13_01:48:35 Brexit-vaalit

Töiden lomassa olen seurannut Brexit-vaaleja BBC:llä. Vaaleja siis, ei kansanäänestystä. Alustavasti konservatiivien voittaessa vaalit, on Britannian Parlamentti taas toimintakykyinen. Muistelen samalla hieman Britanniaa.
 
Minulla on käynnissä projekti, jonka tausta alkoi yllättävästi pari vuosikymmentä sitten brittiläisistä rakennustarvikkeista. Miten suunnittelu liittyy rakennustarvikkeisiin ilman toteuttamaani rakennusta?
 
Vierailin Britanniassa kuuntelemassa sekä Konservatiiveja että Työväenpuoluetta. Konservatiivien tilaisuudessa minulta kysyttiin, kuulunko Konservatiivien puolueeseen maahanmuuttajana? Vastasin, että olen ennen kuulunut Suomen Konservatiivien puolueeseen, mutta nykyään olen arkkitehtuurin parissa, joka vie kaikki aikani politiikasta. Samalla kuulin salin laidasta naisen sanovan päättäväisesti: ”Minä olen Työväenpuolueessa”. Jatkoin keskustelua konservatiivipuolueesta ja totesin, että olen ehkä vielä käymässä kuuntelemassa mitä Työväenpuolueessa ajatellaan. Keskustelukumppanini totesi, että itse asiassa salin laidassa olevaa naista ollaan viemässä sairaalaan. Vilkaisin ohitse ja totesin, että hän ei todennäköisesti ollut Työväenpuolueessa, vaan oli raskaana. Kyllä, hän on Konservatiivisen puolueen jäsen, tuli vastauksena.
 
Työväenpuolueen tilaisuudessa tapasin lääkärin, joka kysyi minulta, olenko konservatiivi? Miten sellaista olet päätellyt, kysyin? Lääkäri vastasi: no koska sinulla on konservatiivin kämmenet! Itse tuumailin hieman ja totesin, itse asiassa, asia on hieman erilainen, vilkaisehan kämmentäni tarkemmin! Pidin lyhyen luennon tekemistäni töistä ja totesin, että on kyllä töitä tekevilläkin voi olla kaikki sormet tallella. Lääkäri pohti hieman epävarmana: sinulla on ollut hyvä tuuri, älä nyt kuitenkaan suunnittelijana rakenna talojasi itse! Vastasin melko varmana: arkkitehdit itse asiassa toteuttavat rakennukset luonnostelusta loppuun asti. Hieman tarvitaan kuitenkin apua siihen, että rakennustyöt sujuvat nopeasti loppuun ja tätä varten arkkitehdin pitää organisoida rakennustyömaata ja hankkia sinne hieman apua töiden tekoon. En itse luovu käytännön töistä siitä huolimatta, että kynä on minulle sopivin työväline. – Kyllähän Kuningatarkin pesee astiansa itse, tuumasi lääkäri mietteliäänä. – Jos arkkitehti ei tee käytännön töitä, niin ei suunnitelmien rakentamisestakaan tule mitään, vastasin.
 
Lopuksi esitän mietteen Britanniasta oppimistani asioista. Britannian yhteiskunnalta olen oppinut eniten arkkitehtien liitolta, rakennetulta ympäristöltä, rakennusteollisuudelta ja yhteiskunnalta yleisemmin. Vaikeaa kuitenkin arvioida, onko siitä Suomelle juuri hyötyä. Nyt käynnissä oleva projektini liittyy imperiaalisten mittojen käyttämiseen. Britanniassa ja Yhdysvalloissa käytetään yhtä aikaa sekä Ranskan vallankumouksen aikaista metristä mittajärjestelmää – että erilaisia vanhempia mittayksikköjä, kuten imperiaalisia mittoja. Suomessakin vanhoissa rakennuksissa olen törmännyt historiallisiin mittoihin, mutta sellaista päivää tuskin tulee, että niitä sovellettaisiin uudisrakentamisessa. Vuorovaikutuksessa Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa tosin imperiaaliset mitat ovat välillä käytössä.

Taneli_Poutvaara - 00:46:03 @ 2019, Arkkitehtuuri, Britannia | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.