Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-14

2019-11-14_08:13:25 Suomalainen torikammo

Tänään luin Helsingin valtuustoaloitteesta, jossa Olympiastadionin ja Oopperan välistä asfaltoitua pysäköintialuetta ehdotetaan muutettavaksi urheilualueeksi. Aloitteen takana on Vihreiden valtuustoryhmä, jolla tietenkin on taustana autoilun vähentäminen. Käsittelen kuitenkin taustalla olevaa piilomerkitystä: torikammoa.
 
Suomalainen torikammo liittyy kaupunkisuunnittelussa sellaiseen faktaan, että suomalaiset torit verrattuna ulkomaille ovat keskimäärin verraten pieniä. Eräs maailman suurimmista aukioista, Tiananmenin aukio, on 880 m x 500 m kooltaan. Vastaavasti esimerkiksi Senaatintori rajautuu rakennusten mukaan 160 m x 90 m kokoiseksi tilaksi ja tämä tunnetaan Suomen tärkeimpänä tapahtuma-aukiona. Katujen rajaamana Helsingin Kauppatori on 40 m x 200 metriä, Havis Amandan alue 50 m x 60 metriä, Rautatientorin jalankulkualue 130 x 60 metriä, Kampin Narikkatori 80 m x 70 metriä, Kansalaistori 90 m x 180 m ja keskusteltu Kisahallin pysäköintialue 160 x 100 metriä. Tässä Helsingin pääasialliset kokoontumistorit sitten ovatkin. Vastaavasti esimerkiksi Eremitaasin vieressä oleva aukio on 300 m x 150 m, noin kahdeksan hehtaaria. Aukiot liitetään yleensä kokoontumisalueisiin, jotka voivat johtaa vallankumouksiin.
 
Itse väittäisin, että Helsingin aukiot ovat hyödyllisiä, mutta valitettavan pieniä. Helsingin keskustan ainoa suuri maakenttä, 160 m x 80 m kokoinen Kaisaniemen kenttä, on käynyt niin kesäiseksi urheilukentäksi kuin sirkusalueeksi ja tilapäiseksi jääkiekkoalueeksi katsomoineen. Monilla kaupungilla on kuitenkin tarjota Tiananmenin aukion kokoisia tapahtuma-alueita, ei kuitenkaan Helsingillä – Sanomatalolta Töölönlahden rannallekin on vain 500 metriä.
 
Kentillä on kuitenkin tärkeä tehtävä, joka unohtuu helposti: ne liittyvät ihmisten liikkumiseen ja järjestäytymiseen. Ajatellen esimerkiksi Helsingin Gardenia-hanketta, on tämä tuntunut siten unohtuvan, että ympärillä ei ole kokoontumis- ja evakuointiaukioita. Myös ihmisten liikkuminen edellyttää riittäviä välitiloja. Teoreettinen tihein ihmisten sulloutuminen vastaa 6 henkeä neliömetrille, mutta tämä koskee vain pieniä tiloja, joissa liikutaan vähän. Tiloja, joissa ihmiset liikkuvat, tarvitaan huomattavasti tilaa ympärille, esimerkiksi neliömetri henkilöä kohden. Niinpä kaupunkisuunnittelussa tuleekin varautua riittävällä kapasiteetillä kaikkiin ihmisten liikkumisiin, ja on vältettävä käyttämästä suunnitteluperiaatteena torikammoa.

Taneli_Poutvaara - 07:13:09 @ 2019, Helsinki, Rakentaminen, Urheilu | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.