Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2019-01-26_15:25:47 Ostatko muovihedelmiä?

Olen vuosikymmenten seurannassa kiinnittänyt huomiota helposti korjattavaan ympäristöongelmaan. Valitettavasti en ole saanut kauppaketjuja korjaamaan tilannetta.
 
Hedelmissä käytetään tuotemerkkejä korostavien kuljetuslaatikoiden ohella liimattuja tarroja. Ne olivat ennen paperia, mutta muutettiin laajemmin PE-muoviksi ja nykyään muovitarrat ovat paperisia yleisempiä. Hedelmäjätteet heitetään kuorineen ja tarroineen yleensä kompostijätteisiin, jolloin komposteihin päätyy muovia. Ongelma on tietenkin myös siinä, että tarroja tehdään muovista, eikä esimerkiksi biomuovista. Agitoisinkin yleisemmin ihmisiä ja liikkeitä vaikuttamaan ongelmaan.
 
Toinen yleisempi ongelma on, että vaakaetiketit eivät ole soveltuvia kompostiin biohajoavien hedelmäpussien tapaan. Järjestelmä voitaisiin ratkaista tavalla, jossa vaakaetikettejä ei tuotettaisi, vaan palvelu hoidettaisiin ilman kiinteää lisäjätettä. Vanhastaan on myös tiedetty, että kauppojen kuitit ovat enemmänkin ongelmajätettä, mutta niille on puolestaan vaikeaa löytää soveltuvaa korvaajaa.

Taneli_Poutvaara - 17:58:36 @ 2019, Asia lyhyt, Ravinto ja juomat, Suomen politiikka, Talous, Ympäristö | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.