Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2018-08-21_13:00:40 Iskujoukkueen salamataistelu

Iskujoukkue itärajalla kohtasi odottamattoman taistelun.
-Tässä kolmonen, puolensataa Corvus monedulaa on yleishälytyksessä
-Tässä ykkönen, jos ehdit, tarkista onko Poutvaara antanut uutta tehtävää
-Tässä kolmonen, selvä
-Nelonen kakkoselle, liitytään yleishälytykseen
-Tässä kakkonen, jotain on vialla
 
Kolmonen kulki rauhallisesti Corvus monedulien äänten kantautuessa taustalla kovana metelinä kuin kymmenien yhtä aikaa pinkoavien jousten meteli. Hän silmäili ja tuumi, että Poutvaara ei ole antanut uutta tehtävää. Aika kääntyä takaisin, hän mietti ja oli katsastamassa reittiä kohti suojaisampaa kohtaa. Pitää vielä selvittää, mistä hälytys johtuu, hän mietti.
 
Yllättäen Kolmonen tunsi rajun iskun, pistävää kipua ja suuren massan, joka löi häntä suurella voimalla maata kohden. – Mitä nyt on tapahtumassa? Maata kohti nopeasti pudotessaan hän kuuli taustalla yleishälytyksen ääniä ja arveli tietävänsä syyn: hälytyksen aiheuttaja oli hyökännyt juuri hänen kimppuunsa.
 
Juuri hetkeä aiemmin yksinäinen saalistaja oli aiheuttanut yleishälytyksen ja päätti hyökätä kolmosen kimppuun, sillä hän oli liikkumassa yksin. Kolmonen oli yksinään liikkunut hitaasti avoimella paikalla. Tästä tuleekin iso saalis, hyökkääjä oli miettinyt. Hän oli ottanut vauhtia, tarrasi kolmoseen ja liike-energiallaan sekä otteellaan paiskasi kolmosta kohti maata. Itseään isomman kolmosen pudotessa hänen otteessaan kohti maata ja tömähtäessä hänen alleen saalistaja arveli, että nyt on edessä hidas tappo ja iso saalis. Yleishälytys kuului taustalla, mutta se ei estäisi häntä. Yllättäen muutama sekunti myöhemmin jostain kuului tömähdyksiä – saalistaja valpastui: hänet on huomattu – mistä on kyse? Hän katseli ympärilleen ja mietti: tappo saa hetken odottaa, ensin katsotaan, kuka tuon äänen aiheutti.
 
Kolmonen makasi maassa ja tunsi pistävien piikkien otteen ja häntä hieman pienemmän saalistajan pitävän häntä paikoillaan. Kauempaa hän kuuli joitain tömähdyksiä ja mietti, onko nyt hänen loppunsa. Taustalla kuului suuri meteli yleishälytyksestä. Iskuryhmäkään ei välttämättä huomaisi häntä, hän on nyt aluskasvillisuuden joukossa eivätkä toverit näe häntä. Mitä nyt - ote ei kiristy vaan vähän heltiää?
 
Saalistaja katseli ympärilleen epäuskoisena – onko joku muu tulossa viemään hänen saalinsa - saalistaja näki yllättäen itseään neljä kertaa suuremman hahmon tulevan häntä kohden, joka oli pian hänen edessään. Olen nähnyt noita joskus, mutta en koskaan noin läheltä, hän mietti. Samalla kuului kovaääninen karjahdus: ”Mitä perkelettä sinä höykytät minun Corvus corone cornixiani!?” Saalistaja säpsähti epäuskoisen pelon vallassa ja irrotti otteensa kolmosesta. Hän astui pari askelta perääntyen unohtaen kolmosen.
 
Kolmonen kuuli myös karjahduksen ja tunsi saalistajan otteen irtoavan. Hän ei ollut koskaan yhtä rohkaistunut tuosta Poutvaarasta, jota hän oli monesti jännittyneenä katsonut puiden katveesta. Saalistaja irrotti otteensa Poutvaaran karjaisun aikana. Nyt oli kolmosen tilaisuus pelastaa oma henkensä. Maassa hän loi sekunnin murto-osan kestoisen silmäyksen Poutvaaraan ja kokosi nopeasti voimansa vastahyökkäykseen.
 
Kolmonen ponnahti ylös ja iski kouransa terät itseään pienempään saalistajaan. Vai sinä aioit tappaa minut? Onko yhä näin. Hän iski muutaman kerran isolla yleismiekallaan saalistajaa. Seurasi pari sekuntia kestävä taistelu. Molemmat taistelijat pyörähtivät maassa pari kertaa siirtyen joka kerralla kauemmas yllättäjästä. Saalistaja oli yhä häkeltynyt ja otti muutaman juoksuaskeleen pois. Kolmonen seurasi perässä iskien pari uutta kertaa yleismiekallaan saalistajaa, joka kauhuissaan syöksyi karkuun. Kolmonen otti muutaman nopean askeleen syöksyen hänen peräänsä.
 
Kolmonen ja saalistaja kieppuivat huimaa vauhtia poispäin pujotellen puiden välistä, nopeampi saalistaja pääsi tietenkin kolmoselta karkuun, mutta tunsi edelleen kipua kolmosen terävistä miekaniskusta. Corvus monedulien hälytyskuoro raikasi taustalla, kun takaa-ajo käytiin puiden kätköissä.
 
-Tässä ykkönen: näettekö kuinka kolmonen on saaliin perässä
-Tässä kakkonen: se ajaa takaa saalistajaa, joka aiheutti yleishälytyksen
-Tässä nelonen: en ole ennen nähnyt kolmosta metsästämässä saalistajaa
 
Yleishälytys kesti vielä jonkin aikaa, sillä iskuryhmä ei jakanut tietoa vaaran katoamisesta. Iskuryhmä päätti odotella kolmosta vakiopaikoillaan.
 
Jossain kaukana saalistaja mietti yksinään: olipa täpärällä, ensi kerralla en hyökkää itseäni suuremman kimppuun. Tuolla paikalla on vielä noita jättiläisiä. Olikohan tuo saalis houkutellut minut tahallaan jättiläisen saaliiksi? Oli vielä täpärällä, että saalis ei hakannut minua palasiksi. Onneksi ehdin paeta nopeasti.
 
Illan edetessä kolmonen kohtasi myöhemmin iskuryhmänsä, jolloin muut ottivat hänet riemuissaan vastaan ja kehuivat hänen takaa-ajoaan.
 
-Nelonen: me näimme kun jahtasit saalistajaa!
-Kakkonen: yleishälytys oli aivan totta, meidän kannattaa tehdä Corvus monedulien kanssa yhteistyötä!
-Vitonen: kuulemme mielellämme tarinasi!
-Ykkönen: kuinka oikein onnistuit?
-Kolmonen: ilman Poutvaaraa en olisi hengissä, hän tosiaan suosii meitä. Hän oli kuin Jumalallinen väliintulo. Saalistaja hyökkäsi, mutta olimme kamppailemassa kasvillisuuden takana. Saalistaja oli vähällä tapaa minut. Oli tosi täpärällä, että selvisin saalistajalta, kyse oli vain hetkistä kun pääsin voitolle. Poutvaara tuli karjahtamaan ja saalistaja joutui alakynteen. Hänen olisi kannattanut etsiä itseään pienempää saalista. Jos hän ei olisi lähtenyt karkuun, ei hän olisi selvinnyt taistelusta hengissä.
-Ykkönen: kuulkaahan: meidän pitää ottaa tästä tapauksesta oppia, me voimme varsin hyvin havaita, että meidän on kehitettävä strategiaa…

Taneli_Poutvaara - 17:48:42 @ 2018, Luonto, Militaarinen | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Automaattisen roskasisällön vähentämiseksi tämä toiminto on suojattu captchalla.

Tämä edellyttää kolmannen osapuolen toimittajan, Googlen, sisällön lataamista ja evästeiden tallentamista.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.