Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2018-08-03_21:56:03 Iskujoukkue yllättää itärajalla

Seurasin iskujoukkueen operaatiota itärajalla. Viiden hengen joukkue suoritti operaationsa koordinoidusti ja varmasti.
 
-Tässä ykkönen, olen näköetäisyydellä kohteesta.
-Tässä kakkonen, olen myös näköetäisyydellä.
-Tässä kolmonen, olen ylhäällä tarkkailemassa laajempaa ympäristöä.
-Tässä nelonen, olen vartioimassa idässä.
-Tässä vitonen, olen vartioimassa lännessä.
-Tässä ykkönen, siirryn lähemmäksi kohdetta talon katolle
-Tässä vitonen, ei uhkia tässä suunnassa, teen valelähestymisen ja kuljen ohitse
-Tässä kakkonen, käyn tarkkailemassa tilannetta puusta kohteen vierestä
-Tässä kolmonen, laaja ympäristö turvallinen, siirryn matalammalle länteen
-Tässä nelonen, ympäristö selvä, siirryn ykkösen paikalle
-Tässä ykkönen, siirryn maastoon kohteen lähelle
-Tässä kakkonen, kierrän lähiympäristön vielä uudelleen
-Tässä vitonen, siirryn matalampaan puuhun lähietäisyydelle, ei uhkia näkyvissä
-Tässä ykkönen, sain oman saaliini ja otin mukaan sen verran kuin sain, siirryn puuston suojaan
-Tässä nelonen, minäkin otan osani nyt
-Tässä kolmonen – kuulehan nelonen, minäkin otan nyt osani
-Tässä kakkonen – te siis olette jo aloittaneet, siirryhän syrjään kolmonen
-Tässä vitonen – jättäkäähän minullekin vähän tilaa
-Tässä nelonen, hei vain, minäkin lähden nyt
-Tässä kolmonen – pitäkää loput kakkonen ja vitonen
-Tässä kakkonen, viimeistellään loput vielä vitosen kanssa
-Tässä kakkonen: kuulehan vitonen – ollaan oltu tässä jo toistakymmentä sekuntia, on aika häipyä
Ja näin myös kakkonen ja vitonen lähtivät.
-Tässä nelonen, seuraan tilannetta puista.
-Tässä kolmonen, minäkin seuraan tilannetta puusta.
-Tässä ykkönen, olen jo kauempana ja tilanne on kunnossa.
 
Kakkonen ja vitonen jatkoivat tietään kauemmas. Heidän jäljiltään kohdepaikalle ei jäänyt edes murusia saaliista.
 
Iskujoukkue itärajalla oli huolellisesti organisoitunut ja tehokas. Sen tehtävänä oli tulla määräämälleni paikalle, noutaa saalis välttäen vihollisia ja toimia yhtenä tiiminä. Paikalla oli riskinä myös muiden iskuryhmien saapuminen jakamaan saalista, joten iskujoukkueen oli oltava tarkkana. Iskujoukkueella oli myös ikävä maine: ”Eipä taida Suomessa olla vihatumpaa” – ei ole yllättävää, että seudun väki on jopa aiemmin ampunut vastaavien iskuryhmien edustajia.
 
Olen antanut kuvailemalleni iskujoukkueelle myös kutsumanimen ”Hit Team Crow 5”. Kulkiessani metsän ohitse on iskujoukkue yleensä vain lymyillyt metsässä ainakin 40 metrin päässä, ja jostain suunnasta on kuulunut vain särähtävä ääni ja jostain toisesta suunnasta vastaava kuittaus. Iskujoukkue pärjäisi toki kaupungissa, mutta siellä niiden kaltaiset ovat rappeutuneet elettyään rasittavaa kaupunkielämää. Elämä kaupunkien ulkopuolella on haastavampaa ja kurinalaisempaa ja siellä iskujoukkue on todistanut olevansa kaikkea muuta kuin tyhmä – he ovat varovaisia, kurinalaisia ja heidän järjestyksensä on sotilaallisen iskujoukkueen tasoinen – nopea, hyvä yhteistyössä, tarkka ja koordinoitu. Heidän sotilaallisen spartalaisesta karaistuneesta luonteestaan kertoo, että he hankkivat kaiken tarvitsemansa luonnosta tai jätteistä. Iskuryhmän joukkueen jäseniä kutsutaan myös nimellä Corvus corone cornix – he ovat osoittaneet älykkyytensä ja tehokkaan organisointikykynsä. Yleensä yksilöinä liikkuvat toiset saalistajat nimeltään Pica pica, ovat nopeampia tullessaan saalispaikalle, ja varovaisempia, ”eivätkä hekään ole erikoisen suosittuja”. Kolmas ryhmä, Corvus monedula, ei niinkään viihdy metsien kätköissä ja tämäkin älykäs ryhmä on voinut hiljattain lukea lehdistä joutuneensa viranomaisten määräämien lakien kanssa hengenvaarallisiin ongelmiin.

Taneli_Poutvaara - 17:47:18 @ 2018, Luonto, Militaarinen | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.