Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2018-02-03_18:38:20 Bitcoin-kielto etenee

Bitcoinin kieltäminen etenee hitaasti.
 
Kaksi päivää sitten uutisoitiin, että Intia olisi osin kieltämässä Bitcoinin. Valtionvarainministerin mukaan ”Hallitus ei tunnusta kryptovaluuttaa laillisena maksuvälineenä tai rahana ja ryhtyy kaikkiin toimiin eliminoidakseen nämä kryptopääomat laittomien toimien rahoittamiseksi tai osana maksujärjestelmää.” Tämän sijaan Intia tulee kannustamaan virtuaalisten maksujärjestelmien kehittämistä. Naapurimaa Nepal julisti Bitcoinin laittomaksi jo viime vuonna. Tässä vaiheessa täyskielto koskee myös Bangladeshia, Kirgisiaa, Ecuadoria, Boliviaa ja Algeriaa. Rajoituksiin ei ole siis vielä herätty laajemmin.
 
Edellisessä kommentissani Bitcoinista kutsuin sitä pyramidihuijaukseksi. Tämä huijausmuoto tarkoittaa liiketoimintamallia, jossa hankitaan uusia jäseniä huijaukseen, useimmat jäsenet ja varsinkin myöhemmät jäsenet eivät hyödy huijauksesta ja toiminta usein vähintään osin laitonta. Bitcoinin leviämistapa muistuttaa hyvin pitkälle pyramidihuijausta.
 
Toinen tapa kuvailla Bitcoinia on Ponzi-huijaus. Se on uudempi huijausmuoto, joka kehitettiin Yhdysvalloissa 1920. Nimi on hieman vaikeampi soveltaa Bitcoiniin, sillä tarkoitettiin alun perin rahankeräysjärjestelmää, jossa uusilta osallistujilta kerättiin rahaa, jotka luovutettiin edellisille sijoittajille, jolloin huijauksen aloittajat saivat eniten rahaa. Bitcoin-huijauksen aloittamistapa muistuttaa siten Ponzi-huijausta, että Bitcoin alkoi vaatimattomasti ilman katetta ja alkusijoittajat ovat keränneet suuren summan uusien osallistujien kustannuksilla.
 
Todennäköisesti tulevaisuuden historiankirjoittajat tulevat käsittelemään Bitcoinia omana huijausilmiönään. Kun olen selvittänyt yleisiä mielipiteitä Bitcoinista, niin Bitcoinin kriitikoita on runsaasti talousasiantuntijoiden parissa. Viimeisten kuukausien aikana on ollut tuottavaa ainoastaan myydä Bitcoineja. Omistajat siis katoavat Bitcoin-huijauksesta ja järkevintä sijoittajille olisi luopua kaikista Bitcoineista. Bitcoin-maksutapa ei ole ollenkaan kannattavaa, sillä Bitcoinin arvo on kuukaudessa yli puolittunut. Bitcoinin täyskielto etenee kuitenkin hitaasti, sillä yleisesti sitä ei ole vielä määritetty pelkäksi pyramidihuijaukseksi. On kuitenkin aika selvää, että katteeton maksuväline, jonka arvo on ensin hitaasti kivunnut vuoren huipulle ja sitten alkanut valua hallitsemattomasti alas, on vienyt monen yksinkertaisen sijoittajan rahoja.
 
Päivitys 2019:
 
Bitcoin on laiton:
Afrikassa Algeriassa, Egyptissä, Marokossa
Pohjois-Amerikassa kielletty pankkivälineenä
Etelä-Amerikassa laiton Boliviassa, Kolumbiassa kielletty pankkivälineenä, laiton Ecuadorissa
Euraasiassa Venäjällä laiton maksuväline
Aasiassa Arabiemiraateissa, Nepalissa ja Pakistanissa kielletty; Saudi-Arabiassa, Jordaniassa, Iranissa, Bangladeshissa, Intiassa, Kiinassa, Taiwanissa, Kamputseassa, Thaimaassa ja Vietnamissa kielletty pankkivälineenä. Indonesiassa ja Bruneissa kielletty maksuvälineenä.
 
Euroopassa Bitcoin on yhä sallittu, mutta jatkuvasti raportoidaan väärinkäytöstapauksista ja verottajan ongelmista, mikä tarkoittaa kaupankäynnin tarkkailua ja puuttumista Bitcoinin käyttöön. Ensimmäisenä Euroopan maana Venäjä on ryhtynyt toimenpiteisiin Bitcoinin rajoittamiseksi. Yleinen ongelma on ollut blokkiketjun ajaminen virastojen ja laitosten tietokoneilla laittomasti, mikä vaarantaa sekä tietoturvan että kuluttaa laittomalla tavalla sekä aikaa että resursseja. Tästä on Euroopassa rangaistu enimmillään vuosien vankeusrangaistuksilla.

Taneli_Poutvaara - 17:21:58 @ 2018, Eurooppa, Suomen politiikka, Talous, Venäjä, Ympäristö | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.