Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-11-01

2017-09-16_20:21:14 Linnunradalla

Linnunrata on Maan kotigalaksi. Linnunradalla on satoja miljardeja tähtiä, siis vastaavia kuin Aurinko. Kuvan näkymässä on Linnunrata ja muutamia taivaalla vaeltavia ihmisen tekemiä satelliitteja.
 
 
Linnunrata_2017.jpg

 
 

Taivaalla on tuhansia satelliitteja ja satoja tuhansia hyödyttömiä ihmisen lähettämiä kappaleita. Näistä tarkin tieto on Nasalla ja Roscosmoksella. Ihmiskunta onkin nykyään täysin riippuvainen satelliiteista. Voidaan periaatteessa kuvitella, että ihmiskunta voisi tulla lyhyen ajan toimeen sellaisessa kriisissä, että satelliittien tiedonvälitys keskeytyisi, mutta jos tietokatkos kestäisi pitemmän aikaa tai vuosia, seurauksena olisi koko maailmantalouden romahtaminen – raaka-aineet, ruoka, tavarat, palvelut, yhteiskunnan perusrakenteet, tiedonvälitys, sään ennustaminen ja maailmankauppa kohtaisivat suuria esteitä.

 

Nykyaikana valosaaste voi estää Linnunradan näkemistä. Parhaimmat mahdollisuudet nähdä Linnunrata on valaistujen asutusalueiden ulkopuolella, mieluummin lähes asumattomilla seuduilla, mutta lisätoiveena on puhdas ilma ja vakaa kirkas sää. Linnunradan kokeminen on tietenkin täysin toisenlainen kokemus kuin pelkkä aiheen tietopohjainen ajattelu, siksi se olisikin suositeltavaa kaikille.

 

Tähän mennessä ihmisellä ei ole teknologiaa, jolla ihminen pääsisi kaukaisemmalle taivaankappaleelle kuin Kuuhun ja takaisin. Siinä mielessä ajatus oman aurinkokuntamme kaltaisen järjestelmän ja elinkelpoisen planeetan löytymisestä on tietenkin positiivinen ajatus, mutta vielä vaikeampi hyödyntää kuin matkustaa Mars-planeetalle. Tähän mennessä realistisin luonnehdintani Mars-siirtokunnasta olisi nimittäin matka rangaistussiirtokuntaan Pirunplaneetalle.

 

 

Päivitys 2019:

 

Muistelen kaksi vuotta sitten kokeneeni mielenkiintoisen avaruuskokemuksen viileästä ulkoilmasta huolimatta. Valitettavasti avaruusharrastus on kaikkein tehokkainta viileällä säällä kirkkauden vuoksi ja mahdollisimman pimeällä, jolloin keinovalaistus ei häiritse havaintoja.

Taneli_Poutvaara - 17:13:02 @ 2017, Asia lyhyt, Avaruus, Poutvaaran Kamerakoulu | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Automaattisen roskasisällön vähentämiseksi tämä toiminto on suojattu captchalla.

Tämä edellyttää kolmannen osapuolen toimittajan, Googlen, sisällön lataamista ja evästeiden tallentamista.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.