Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-10-30

2016-05-20_10:00:05 Jääkiekon MM-kisat välierissä

Jääkiekon MM-kisat ovat edenneet välieriin. Vedonlyöjät ja jääkiekkoanalyytikot puhuvat mahdollisesta voittajasta sekä Suomen sijoittumisesta, mutta vaihtoehtoja Suomen, Venäjän, Kanadan ja USA:n sijoittumisesta on monia.

Loppupelien kehitystä voi arvioida laskennallisesti. Lopputulosten vaihtoehtojen määrässä kyseessä ei ole permutaatio, eli neljän joukkueen sijoittaminen kaikkiin mahdollisiin järjestyksiin. Siitä vaihtoehtoja olisi 4! kappaletta eli 4×3x2×1=24. Pelaamisteknisistä syistä vaihtoehtojen määrä on kuitenkin pienempi - lopputuloksista on tasan kuusitoista vaihtoehtoa, jotka esitän seuraavissa taulukoissa:

Vaihtoehdot.jpg

Kaikki vaihtoehdot lopputuloksista:

1. Suomi voittaa – Venäjä jää mitalitta

Tilasto_1.jpg

2. Suomi voittaa – Venäjä saa Pronssia

Tilasto_2.jpg

3. Venäjä voittaa – Suomi saa pronssia

Tilasto_3.jpg

4. Venäjä voittaa – Suomi jää mitalitta

Tilasto_4.jpg

5. Venäjä saa hopeaa – Suomi saa pronssia

Tilasto_5.jpg

6. Venäjä saa hopeaa – Suomi jää mitalitta

Tilasto_6.jpg

7. Suomi saa hopeaa – Venäjä jää mitalitta

Tilasto_7.jpg

8. Suomi saa hopeaa – Venäjä saa pronssia

Tilasto_8.jpg
Kiekko_4_Busin.jpg

Seuraavaksi yhteenvetoa finaalimaiden jääkiekosta:

USA_Flag.jpg
USA:
Kuuluu NHL:ään, urheilun liikevaihto on suurin maailmassa, NHL:ssä 23 joukkuetta. Liigoja myös: American Hockey League (27 joukkuetta), Western Hockey League, ECHL, Ontario Hockey League ja USHL, SPHL  ja NCAA.

Suosituimmat urheilulajit Amerikkalainen jalkapallo, koripallo ja jääkiekko. Ammattiurheilumarkkinat vastaavaat 70 miljardia dollaria vuosittain, joka on yli kaksinkertaisesti Eurooppaan verrattuna.

Yhdysvallat on urheilussa maailman mitalitilaston kärjessä.

Näissä kisoissa USA on hävinnyt Slovakialle.

Kanada_Flag.jpg

Kanada:

 

Kuuluu NHL:ään, jonka liikevaihto on suurin maailmassa, NHL:ssä 7 joukkuetta. Liigoja myös: American Hockey League (3 joukkuetta), Western Hockey League, ECHL, Ontario Hockey League ja Quebec Juniors.

 

Kanadassa pelataan NHL-pelejä, jalkapalloa, koripalloa ja monia muita lajeja. Maa hyötyy isomman maan,  Yhdysvaltojen, naapuruudesta.

 

Näissä kisoissa Kanada on hävinnyt jo kerran Suomelle.

Russia_CoatOA.jpg

Russia_Flag.jpg

Venäjä:

 

Kuuluu KHL:ään, joka on Euraasian suurin jääkiekkoliiga. KHL:ssä 22 joukkuetta. Liigoja myös VHL ja Asia League.

 

Venäjä jatkaa Neuvostoliiton perinteitä urheiluissa ja ovat yhdessä jatkumossa maailman mitalitilaston kakkonen. Venäjällä pelataan KHL-pelejä itäisessä Euroopassa ja Euraasiassa, sekä venäläistä jääkiekkoa, jalkapalloa, koripalloa ja harrastetaan niin yleisurheilua, talviuheilua kuin yksilölajejakin. Venäjän erikoisuus on shakin pelaaminen. Shakki on nykyään päivittäinen harrastukseni.

 

Neuvostoliitto voitti kotikisoissa hopeaa 1957, kultaa 1973, kultaa 1979 ja kultaa 1986. Venäjä on kotikisoissaan vuonna 2000 sijoittunut sijalle 11 ja vuonna 2007 saanut pronssia. Suomen pelissä 1974 ja 1982 Neuvostoliitto voitti kultaa. Vuonna 1991 Neuvostoliiton hajotessa maa voitti Suomen pelissä pronssia. Venäjän joukkue on Suomen kisoissa vuonna 1997 sijoittunut sijalle 4, vuonna 2003 sijoittunut sijalle 7, vuonna 2012 saanut kultaa ja vuonna 2013 sijoittunut 6:lle sijalle. Kanadan MM-pelissä vuonna 2008 Venäjä sai kultaa.

 

Näissä kisoissa Venäjä hävisi avausottelun jääkiekon suurmaalle Tšekille, joka ei kuitenkaan päässyt jatkoon.

Suomi_Old_Logo.jpg

Suomi_Flag.jpg

Suomi:

Yksi joukkue, Jokerit, kuuluu KHL:ään, mutta huippupelaajia paljon NHL:ssä.  Omia liigoja ovat Suomessa yksi ”Liiga” ja yksi ”Mestis”. EU:n alueella myös CHL.

 

Suomi on itsenäistynyt sata vuotta sitten Venäjän alaisuudesta ja on luovinut Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän naapurina pitäen hyvät suhteet myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Vahvana kokemuksena Suomessa on Toinen maailmansota, jossa Suomi oli liittolaisena ja vihollisena sekä Yhdysvalloille ja Neuvostoliitolle. Kansan kollektiivisessa tajunnassa on kuitenkin vahvimpana Suomen Talvisota Neuvostoliittoa vastaan. Tähän vedotaan myös henkisenä voimana urheilussa, myös tulevassa välieräottelussa Venäjää vastaan.

 

Suomalaiset ovat pärjänneet lukemattomissa yksilö- ja joukkuelajeissa. Ainoastaan suomalainen urheilulaji on pesäpallo, jota pelataan lähinnä Suomessa. Suomi tunnetaan lukemattomista yksilöurheilijoista sekä nykyään myös KHL:n ja NHL:n pelaajista. Suomen Liiga joukkueita on 15 ja Mestiksen joukkueita 12. Liiga on kuitenkin kotimaassa isompi sarja ja Mestis on alempi sarja. Molemmat sarjat ovat osin valtioavusteisia ja kärsivät Suomen urheilumarkkinoiden pienestä koosta. Näiden ohella suomalaiset huippupelaajat ylläpitävät taitojaan pelaamalla ulkomaan sarjoissa.

 

Suomi on voittanut MM-kultaa 1995 (Ruotsi) ja 2011 (Slovakia), Hopeaa 1992 (Tšekki), 1994 (Italia), 1998 (Sveitsi), 1999 (Norja), 2001 (Saksa), 2007 (Venäjä), 2014 (Valko-Venäjä) ja pronssia 2000 (Venäjä), 2006 (Latvia) ja 2008 (Kanada).

 

Suomen MM-joukkueen 2016 pelaajat sijoittuvat USA:n (9), Venäjän (5), Kanadan (2), Suomen (7) ja Ruotsin (2) seuroihin. Tämä kertoo eniten siitä, kuinka kansainvälistä huippujääkiekko nykyään on ja kuinka merkittävässä asemassa NHL ja KHL ovat jääkiekossa.

 

Näissä kisoissa Suomi ei ole hävinnyt yhtään ottelua ja on siten kisoissa vahvoilla. Ylihuomenna pelataan tosin Moskovassa, joka on osin suomalaisille tuntematon kaupunki, mutta kun 18/25 Suomen pelaajista pelaavat myös ulkomailla, arvelisi heidän kestävän Moskovassa pelaamisen paineet.

 

20.05.2016

 

Välierissä Suomi voitti Venäjän 3-1 ja Kanada voitti USA:n 4-3.

10.06.2016

 

Päivitys 2019:

Nämä perustiedot riittävät useimmiten todennäköisesti vuosikymmeniä MM-ottelujen lähtökohtatietoina.

Myönnän katsovani aihetta enemmän matemaattisena permutaatio- ja kombinaatiokysymyksenä kuin urheiluharrastajana.

Taneli_Poutvaara - 13:22:38 @ 2016, Jääkiekko, Urheilu, USA, Venäjä | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.