Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Aloitin kirjoitusten julkaisemisen 18.12.2015 keskittyen aluksi blogi -muotoiseen kirjalliseen esittämiseen. Vanhat 185 kirjoitusta siirrettiin uuteen graafiseen pohjaan lokakuussa 2019 ja alkuperäinen julkaisuajankohta on mainittu otsikossa. Osa kirjoituksista on enemmänkin esseitä, itsenäisesti julkaistuja tutkimuksia tai itsenäistä journalismia. Tästä syystä uusi nimi on ”Kirjoitettua”, ollen pääasiassa suomenkielinen. Julkaisin 250. artikkelin 2020-12-17.

 

I started publishing writings in 18.12.2015 with focusing at the beginning in blog -format written representation. The old 185 writings were transferred to the new base in October 2019 and the original publication time is mentioned in the heading. Part of the writings are more like essays, independently written research papers or independent journalism. This is why the new name is “Kirjoitettua” translated as “Written”, being mainly in Finnish language. I published 250th article on 2020-12-17.
2019-10-29

2015-12-26_15:29:04 Laatu nykyajan kelloissa

Huolimatta uudesta elektroniikasta, puhelimista, tableteista sekä älykelloista, peruskello säilyttää asemansa pitkään. Suomalainen perinteinen kellovalmistaja on 1910 perustettu Leijona, joka on yksityisessä omistuksessa. Valmistaja pyrkii tuottamaan kelloja kaikille suomalaisille kohderyhmille sekä kaikkiin käyttötarkoituksiin, siis olemaan eräänlainen suomalaisten virallinen kellovalmistaja. Tavoitteena on tarjota kaikissa hintaluokissa kaikille jotakin, ja tämä erikoistumattomuus on samalla sekä vahvuus että puute.
 
Suomalaisten tunnetuin ja arvostetuin kellovalmistaja on Amer Sportsin omistama Suunto. Amer on pörssiyritys, jonka omistuksesta lähes puolet on ulkomailla. Suunto on puolestaan perustettu 1936 ja siirtyi Amerille 1999. Sen kellovalikoima on urheiluinstrumentteja, sykemittareita, urheilurannetietokoneita ja sukellustietokonekelloja. Ilmailukellot eivät kuulu valikoimiin. Suuntoa arvostetaan armeijakäytössä, kuten erikoisjoukoissa. Vaikka sen kellot eivät kelpaa ilmailuun, sopivia malleja on laskuvarjojoukkojen sotilaille sekä sukeltajille. Suunnolta on viime aikoina tullut osin metallisia kellomallistoja, kuten Kailash, Essential ja Ambit. Ainoa kokometallinen malli on teräksinen Elementum, josta on sukellus- ja ulkokäyttöversio. Suunnon kelloja arvostetaan Suomen ohella myös Venäjän armeijassa.
 
Venäläisiä kellovalmistajia ovat Amfibia, Poljot, Raketa, Pobeda ja Vostok. Näistä Vostok on ollut virallinen armeijan kellovalmistaja ja jatkuu toimintaansa kellotehtaan tilapäisen vuoden 2010 konkurssin jälkeen. Itse pidän arvostetuimpana venäläisenä kellovalmistajana vuonna 2000 perustettua Aviator-yritystä, jonka kelloja on tosin valmistettu Sveitsissä vuodesta 2011 alkaen. Kellobrändi on erikoistunut ilmailuun ja ammattikellot ovat kansainvälistä tasoa.
 
Sveitsiläiset ovat kellovalmistajina maailman huipulla. Kun 1960-luvulla kehitettiin kvartsikidekellot, ne ovat yleistyneet maailman yleisimmäksi kellotyypiksi. Japanilaiset Seiko ja Casio nousivat kellovalmistajina korkealle nimenomaan kvartsikidekellojen ansiosta 70-luvulta alkaen. Sveitsiläinen Swatch pyrki 1980-luvulta alkaen vastaamaan tähän japanilaisten halpojen kellojen tarjontaan. Kysyntä korkean tason kelloihin kuitenkin säilyi, mikä on taannut sveitsiläisten kellojen aseman. Sveitsissä on myös tapana, että kellovalmistajat voivat valmistaa kelloja myös ulkomaisille valmistajille, joilta tulee omalta puolelta esille lähinnä ulkoisia yksityiskohtia ja tuotemerkki.
 
Sveitsiläiset kellot kelpaavat kaikkien maiden armeijoille niin maalla, merellä, ilmassa kuin avaruudessakin. Ylellisyyskellojen tuotannosta Sveitsi on maailman tunnetuin maa. Sveitsillä on useita armeijan virallisia kellovalmistajia, jotka ovat kansainvälisiä keskihintaluokan kellobrändejä.
 
Sveitsiläisiä arvokellojen valmistajia on mm. Berguet, Breitling, Cartier, Chopard, Hublot, IWC, Longines, Omega, Patek Philippe, Rolex, TAG Heuer, Tissot ja Vacheron Constantin. Näistä korkeatasoisia ilmailukelloja valmistaa Breitling ja Omega. Omega tunnetaan myös virallisena astronauttien sekä Bond-elokuvien kelloina. Vuonna 1912 perustettu Fortis on ollut myös vuodesta 1994 Kosmonauttien virallinen kello sekä toimittanut kelloja myös useiden Nato-maiden armeijoille.
 
Erikoiskellot ovat puolestaan oma liiketoiminta-alansa, jossa valmistetaan myös uniikkikappaleita käsityönä. Maailmassa on valmistettu esimerkiksi sijoituskelloja, jossa on kymmeniä erikoistoimintoja ja joiden hinta on kymmeniä miljoonia euroja. Näistä tähän mennessä tunnetuimpana ovat Patek Philippen kaksi kelloa vuosilta 1933 ja 1989, joiden rakentaminen kesti viisi vuotta ja Vacheron Constantinin kello vuodelta 1989, jota koottiin kahdeksan vuotta yksi kappale. Näistä viimeisimmässä on 2826 osaa, 57 toimintoa ja painoa 957 grammaa.
 
Käyttöön tarkoitetuissa kelloissa tarkimmat ovat ns. kronometrejä, joilta edellytetään sveitsiläisten testien läpäisemistä. Testaamattomat kellot eivät sitä ole, vaikka täyttäisivät vaatimukset. Myös sähköisille kvartsikelloille on omat testinsä, vaikka kellot ovat mekaanisia kelloja tarkempia. Mekaanisissa kelloissa rasitteena on kallis säännöllinen huolto, paristokelloissa päähuoltona riittää noin 10 euron paristonvaihto kahden vuoden välein. Vanhan sanonnan mukaan köyhän ei kannata ostaa halpaa ja niinpä keskihintaluokan merkkikello on parempi valinta, kuin puolianonyymi edullinen kello. Kronometri vastaa tarkoitustaan kuitenkin vasta ammattikäytössä ja kannattaa myös muistaa, että vasta harvinaisemmat arvokellot voivat vuosien saatossa säilyttää hankinta-arvonsa.
 
Päivitys 2019:

Markkinoille on tullut uutena älypuhelinmalliset kellot.

Taneli_Poutvaara - 18:28:40 @ 2015, Design, Eurooppa, Venäjä | Lisää kommentti

Lisää kommentti

Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.

Automaattisen roskasisällön vähentämiseksi tämä toiminto on suojattu captchalla.

Tämä edellyttää kolmannen osapuolen toimittajan, Googlen, sisällön lataamista ja evästeiden tallentamista.

Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.