Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2021-01-04

2021-01-04_11:44:00 Poikkeustila maailmalla XXI

IC-tilasto_85m_C.jpgMaailmalla todettiin 85 miljoonaa IC-tapausta aamuyöllä. IC-tilaston graafiseen raamiin on kehitetty taas pienempi muutos, jolla varaudutaan ylläpitämään tilastoa näissä samoissa graafisissa raameissa jopa kesään saakka.

IC-pandemia on lentämisen aikakaudella ehkä vakavin yksittäinen ihmiskunnan kriisi vuoden 1968 Hongkongilaisen, 1957 Aasialaisen sekä 1918 Espanjantaudin ohella ja molempien maailmansotien jälkeen. Se, miksi Aasialainen ja Hongkongilainen eivät jääneet maailmanhistoriaan johtui siitä, että nykyinen yhteiskuntajärjestys on kehittynyt entistä herkemmäksi kriiseille rakenteellisista syistä, kuten kansainvälisen matkustamisen ja maailmankaupan muututtua. Kun verrataan IC-pandemian vakavuutta sotiin, niin kuolintapausten määrät ohittavat ihmisten aiheuttamat kriisit maailmansotia lukuun ottamatta.

Pandemia voisi sairauden osalta olla kuitenkin pahempikin. On eräänlainen arviointivirhe tuoda esille toimenpiteitä vain olosuhteista riippuvalla tavalla ja minimitasolla. Järkevämpi lähestymistapa olisi ollut tehdä IC-pandemiasta harjoitus seuraavaa vakavampaa pandemiaa varten – kuten useissa muissa maissa kuten Kiinassa on toimittukin. Vaikka yhteiskunnallinen organisoituminen olisi vain osittaista, reagointi voi toimia osittain myös jälkikäteen, kuten esimerkkinä Saksan ja Israelin rokoteohjelmien käynnistyminen. Huomattava kuitenkin on, että näissäkin epäonnistutaan, jos työtä ei jatketa globaalilla tasolla: olisi pystyttävä kattamaan nopealla aikataululla koko ihmisväestö ja välttämään myös sairauden uudelleenlinkittyminen koti- ja tuotantoeläinten kautta.

IC-tilasto_85m_DC.jpgIC-tilastojen kaikilla kolmella seurantakuvaajalla katsottuna kehityksessä on havaittavissa vain vähäisiä muutoksia.
IC-tilasto_85m_D.jpg

Taneli_Poutvaara - 11:43:31 @ 2021, Luonto, Poikkeustila | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.