Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-11-01

2019-04-18_18:14:54 Poutvaaran perinne

Ennen pääsiäistä esitän positiivisen esikuvan Poutvaaran perinteestä.
 
Poutvaarat ovat olleet innovatiivisia. Aikoinaan 1900-luvulla innovaatioiden rekisteröinti oli vaikeampaa ja luotettavien asiamiesten löytäminen oli hankalaa. Nyt 2000-luvulla yleinen koulutustaso on noussut ja tekijänoikeudet ja innovaatioiden rekisteröinti ovat globaali haaste. Viime vuonna rekisteröin tavaramerkkini, nyt tänä vuonna mallisuoja vahvistui yhdelle suunnitelmalleni.
 
Loppuvuonna 2018 Helsingin kaupunki kilpailutti Senaatintorin valaisinpylväiden suunnittelun. Otin osaa kilpailutusprosessiin – tosin ilman menestystä. Senaatintorin valaistuslinjaksi arkkitehtiraati päätyi valitsemaan puhelinpylväitä muistuttavan ratkaisun. Olin itse miettinyt omasta mielestäni empirearkkitehtuuripuitteisiin paremmin soveltuvan suunnitelman. Joka tapauksessa tulin rekisteröineeksi mallisuojan kotimaassa, vaikkakin pelkän mallin ohella tein hankkeesta myös tarkemmat suunnitelmat.
 
Empirearkkitehtuuripuitteet ovat Suomessa Helsingin keskustassa, mutta muualla Suomessakin on erilaisia klassisen arkkitehtuurin tilakokonaisuuksia. Yleisemmin vastaavia on enemmän muualla Euroopassa. Periaatteessa minulla on nyt valmis mallisuunnitelma valaisinpylväästä toteutustasoon riittävällä luonnossuunnitelmalla. Jos jostain löytyisi arvokas katu- tai toritila, johon mallin voisi tarkemmin räätälöidä, niin suunnitelma olisi olemassa, Suomen tunnetuimmalle torille se oli liian hieno.

Taneli_Poutvaara - 18:06:56 @ 2019, Asia lyhyt, Helsinki, Historia, Suunnittelutoimisto Poutvaara | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.