Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-11-01

2019-01-26_20:51:05 Huomiovaatetuksen väärinkäyttöä

Viime keväänä hankin töitäni varten rakennustyömaakelpoisen kypärän ja huomioväritakin. En arvannut, minkälaista huijausta samalla aiheella olisi loppuvuonna.
 
Pari kuukautta myöhemmin 25. heinäkuuta huijauksen kotimaassa aloitti esitys Ylen toimittaja Pasi Peiposesta kävelemällä huomioliivi päällä Suomen Pankkiin, Säteilyturvakeskukseen ja Fortumiin tarkoituksena testata, kuinka aulavahteja voisi huijata huomioliivillä ja taitettavalla jakkaralla päästen sisälle yrityksien ja yhteisöjen toimitiloihin tekaistulla asialla. Toimittajan kymmenen minuutin mittaista ajankohtaisohjelmassa lähetettyä toilailua voi katsoa Ylen Areenasta vielä vuoden ajan.
 
Erona toimittajaan: en hankkinut keltaista huomioliiviä, vaan huomiotakin. Olen hyödyntänyt takkia liikkuen oikealla asialla työmailla, välillä liikenteenkin vuoksi. Itse myös näen, että ohjelman metodi oli itsessään tarkoitushakuinen ja siten hyödytön.
 
Loppuvuodesta marraskuussa keltaisia huomioliivejä nostettiin Ranskassa mielenosoittajien tunnuksiksi, keltaliiveiksi eli ranskaksi ”gilets jaunes”. Ensin vastustettiin polttoaineveroja ja hypeltiin autojen eteen moottoritiellä, sitten vastustettiin luonnonsuojelua, käytiin polttelemassa autoja Champs Élyséellä ja kirjoittelemassa grafiitteja riemukaaren tuntemattoman sotilaan haudalle, jossa vaadittiin presidentin eroa.
 
Erona keltaliiveihin: käytän keltaista huomiotakkia välttääkseni aiheuttamani häiriön, en korostaakseni haluavani häiritä ympäristöä. Viimeksi kun kävin Champs Èlyséellä, kävin kyllä Riemukaarella, mutta enemmänkin katsomassa näkymiä arvokkaalla paikalla. Jotenkin pohjoismaiseen oikeudentajuuni ei olisi sopinut, että olisin kirjoittanut tuntemattoman sotilaan haudan ylle kiviseinään ”saavani liian vähän palkkaa sekä muita etuisuuksia ja vastustavani ympäristöveroja”. Mieleeni ei myöskään tullut käydä kaupungin pääkadulla polttamassa autoja voidakseni maksaa vähemmän polttoaineveroja. Suomalaisittain vierastan ranskalaisten tapoja käydä yhteiskunnallista keskustelua.
 
Itse näkisin eurooppalaisena, että olisi tarvetta keskustelulle, jolla korostettaisiin huomioväritakin etuja: hyvä huomioväritakki korvaa muut työtakit, tarjoaa vastaavan suojan ja malleja on sekä kesä- että talvikäyttöön. Takin taskuihin myös mahtuu tarvittavaa tavaraa, myös paremmin kuin huomioliiveihin. Eurooppalaisittain olisi syytä korostaa, että jos jossain liikkuu henkilö huomioväritakissa, ei hän todennäköisesti ole pitämässä mielenosoitusta, vaan liikkuu huomioväreissä työsyistä. Esimerkiksi rakennustyömailla on omat värikoodit eri alojen työmaakypärille, mutta takkien suhteen on järkevämpää käyttää yleisesti parhaiten näkyviä värejä. Huomioväritakkien käyttöä olisi siis syytä välttää mielenosoituksissa symbolien inflaation välttämiseksi. Työvaatteiden värikoodistoja tulkiten mielenosoittajille sopii ehkä parhaiten oranssi haalari. Oranssissa haalarissa liikkuvat antavat itsestään presidentin vaikutelman ja he myös itse kokevat olevansa ehkä maailman tärkeimpiä mielipidevaikuttajia.
 
Päivitys 2019:

Mielenosoituksille Ranskassa ei ole näkyvissä loppua ja ne ovat jo estäneet ympäristön suojelua edistäviä veroja Ranskassa.

Taneli_Poutvaara - 17:59:15 @ 2019, Asia lyhyt, Energia, Eurooppa, Ympäristö | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.