Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-11-01

2019-01-26_15:25:47 Ostatko muovihedelmiä?

Olen vuosikymmenten seurannassa kiinnittänyt huomiota helposti korjattavaan ympäristöongelmaan. Valitettavasti en ole saanut kauppaketjuja korjaamaan tilannetta.
 
Hedelmissä käytetään tuotemerkkejä korostavien kuljetuslaatikoiden ohella liimattuja tarroja. Ne olivat ennen paperia, mutta muutettiin laajemmin PE-muoviksi ja nykyään muovitarrat ovat paperisia yleisempiä. Hedelmäjätteet heitetään kuorineen ja tarroineen yleensä kompostijätteisiin, jolloin komposteihin päätyy muovia. Ongelma on tietenkin myös siinä, että tarroja tehdään muovista, eikä esimerkiksi biomuovista. Agitoisinkin yleisemmin ihmisiä ja liikkeitä vaikuttamaan ongelmaan.
 
Toinen yleisempi ongelma on, että vaakaetiketit eivät ole soveltuvia kompostiin biohajoavien hedelmäpussien tapaan. Järjestelmä voitaisiin ratkaista tavalla, jossa vaakaetikettejä ei tuotettaisi, vaan palvelu hoidettaisiin ilman kiinteää lisäjätettä. Vanhastaan on myös tiedetty, että kauppojen kuitit ovat enemmänkin ongelmajätettä, mutta niille on puolestaan vaikeaa löytää soveltuvaa korvaajaa.

Taneli_Poutvaara - 17:58:36 @ 2019, Asia lyhyt, Ravinto ja juomat, Suomen politiikka, Talous, Ympäristö | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.