Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-10-29

2015-12-19_20:48:02 Jääkiekkoharrastaminen on merkittävää Suomessa

Helsingissä on ollut keskustelussa hanke, jonka mukaan kaupunkiin tulisi saada uusi jäähalli. Vanha jäähalli ja Hartwall Areena eivät muka riitä. Peruskorjaushankkeista suurin sekä keskeisin urheilukohde, eli Olympiastadionin remontti alkaa 22. joulukuuta 2015 ja kestää kolme vuotta. Siihen, uskalletaanko vanhaa jäähallia purkaa, en usko ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Rakennusta on pyritty pitämään hyvässä kunnossa, mikä on tärkeää jännitettyjen rakenteiden varmuuden osalta.

Jäähallin viereen sijoittuu kaksi avonurmea, katettu jalkapallostadion, kuplahalli sekä pysäköintialue. Tilaa merkittävälle uudisrakentamiselle ei ole ilman muiden alueiden karsimista ja suuria kustannuksia. Jääkiekko on Suomessa taloudellisesti suosituimpia kulttuurilajeja, mutta Suomen volyymi ei vain yksinkertaisesti riitä. SM-liigan liikevaihto on 17 miljoonaa euroa ja nettitulos satoja tuhansia. NHL:n tulot ovat 4 miljardia dollaria ja tulot Amerikan ja Kanadan urheilumarkkinoilla ovat yhteensä 60 miljardia dollaria. NHL:n aktiivisia seuraajia on noin 14 miljoonaa henkeä Yhdysvalloissa. NHL:n areenoita on 30 kappaletta ja niiden vetoisuus on 15.000 - 21.000 välillä. Vertailun vuoksi Helsingin 1966 valmistuneeseen jäähalliin mahtuu 8200 katsojaa. Toisaalta NHL:n areenat ovat uudempia, niistä vain kaksi on valmistunut ennen 1990-lukua. Jääkiekon MM-kisat voivat vetää TV:n ääreen kuitenkin miljardi katsojaa, joten julkisuusarvo ja siten vaatimukset Suomelle ovat korkealla. On hämmästyttävää, että 5 miljoonan asukkaan maa on voittanut MM-kultaa kaksi kertaa ja MM-hopeaa seitsemän kertaa. Pohjois-Amerikan omassa NHL-sarjassa on pelannut myös yli 180 suomalaista.

Taneli_Poutvaara - 17:09:24 @ 2015, Helsinki, Jääkiekko, Rakentaminen, Talous, Urheilu | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.