Suunnittelutoimisto Poutvaara - Design Bureau Poutvaara
Taneli Poutvaara

Kirjoitettua

Kirjoitettua palsta alkoi joulukuussa 2015 ja on keskittynyt arkkitehtuuriin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Sen 280. kirjoitus julkaistiin 2.11.2022. Viimeaikaiset aiheet ovat keskittyneet suunnitteluohjelmistoihin ja arkkitehtuuriin.

 

"Kirjoitettua" column, "Written" in Finnish, started in December 2015 and it is focused in architecture and current topics. The 280th writing was published 2.11.2022. Recent subjects are related to design programs and architecture.
2019-10-29

2015-12-19_20:42:49 Prosenttitaide – toimiiko vai ei?

Arkkitehtuurisuunnittelun sekä pääsuunnittelun osuus rakennushankkeista on muutamia prosentteja rakennusten kokonaiskustannuksista ja korjausrakentamisessa hieman suurempi. Rakennussuunnittelussa arkkitehtipalkkioiden osuus on esim. vajaat puolet. Muita kuluja tulee suuruusjärjestyksessä rakennesuunnittelusta, LVIA-suunnittelusta ja sähkösuunnittelusta.

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että rakentamisbudjetista käytetään taiteen hankintaan sekä taiteelliseen suunnitteluun esim. prosentti rakentamisbudjetista. Kumpi olisi sitten parempi, investoida suunnitteluun vai taiteeseen? Viisain keskitie on yhdistää taidetta rakennusten suunnitteluun, tällöin taide on luonteeltaan myös parhaiten rakennuksiin istuvaa, eikä ylimääräistä koristetta. Taidehankkeiden tekeminen yhteistyössä suunnittelun kanssa on tosin vaativin ratkaisu, mutta ei mahdoton. Kun tarkastelee itsenäistyvän Suomen varhaisinta arkkitehtuuria Helsingissä, niin siinä arkkitehdit työllistivät taiteilijoita suunnittelemaan kiinteitä veistoksia ja reliefejä osaksi rakennuksia, ei erillisiä lisukkeita.

Taneli_Poutvaara - 17:04:04 @ 2015, Suomen politiikka, Taide, Talous | Lisää kommentti
Minulla on itsenäiset tekijänoikeudet ”Kirjoitettua” -kirjoituksiin ja niiden kuviin. Halutessasi julkaista sisältöä, viitata siihen tai lainata sitä, voit hakea lupaa kirjallisella hakemuksella. Viittauksissa yksityiskohtia ei saa irrottaa asiayhteydestä eikä vääristää.

 


I have independent copyrights for the writings in the “Kirjoitettua” -writings and the illustrations. If you wish to publish the contents, refer to it or quote it, you can apply for a license with a written application. In reference the details should not be separated from the context nor distorted.