Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Front Page
Arkkitehtuuritoimintaa
/ Architecture activities
Kuvagalleria
Arkkitehtuurigalleria
Suosikkilinkit
Ota yhteyttä
/ How to contact
CV
Julkaisuja
Blog
Kotisivu
Arkkitehtuuria Porissa

Pori on väkiluvultaan Suomen 11. suurin kaupunki. Kaupunki tunnetaan myös kulttuurielämästään, josta otan esille arkkitehtuurin.

Poriin suunniteltiin ruutukaava 1852. Porin Kaupungintalo valmistui 1895 arkkitehti Krookin suunnitteleman mukaan. Rakennus oli alun perin suunniteltu asuin käyttöön ja tuo mieleen italialaisen palatsiarkkitehtuurin. 


Bepop kauppakeskus avattiin 1989 ja sen pääsuunnittelusta vastasi Jyrki Tasa. Suunnitelmassa ei sinänsä ollut eikä ole edelleenkään mitään vikaa, mutta valmistuminen ajoittui samaan aikaan kiinteistökuplan puhkeamisen kanssa ja myös maailmantalous siirtyi taloustieteilijöiden ennustamaan lamaan. Kun vielä 1991 idänkauppa loppui Neuvostoliiton hajotessa ja Suomessa alkoi pankkikriisi, syntyi Suomen arkkitehtuurissa uusi niukkuutta ajava linja. Eräs aatteellinen esikuva etsittiin 1930-luvun modernismista.
 Keski-Porin Kirkko on arkkitehtien Chiewitzin ja Heidekenin suunnittelema ja valmistui 1863 uusgoottiseen tyyliin. Kirkon torni on 72 metrin korkeudella ollen kaupungin korkein rakennus.

 
  

Porin tornitalo on arkkitehti Pekka Mäen suunnittelema 16-kerroksinen ja 53 metriä korkea asuinrakennus, joka valmistui tämän vuoden alkupuolella.

 
Arkkitehti Chiewitzin 1860-luvulla suunnittelema viljamakasiini on nykyään Rosenlew-museo.  Museo sijaitsee entisen Rosenlew-tehdasalueen laidassa ja avattiin 10 vuotta sitten.

 
Rakennuskulttuuritalo Toivo on 21 vuotta sitten perustettu perinnerakentamisen keskus.

Noormarkun kirkko on Armas Lindgrenin suunnittelema ja valmistui 1933.
Villa Mairea on osin yleisölle avoin koti, joka valmistui 1939 Ahlströmin suvun laajalle maa-alueelle. Ahlströmin mailla sijaitsee muitakin suuria rakennuksia, mutta Villa Mairea on Suomen tunnetuin omakotitalo. Rakennuksen mittakaava on ihmiskeskeinen, detaljointi on tunnelmallista ja tilasarjat pyrkivät luomaan elämyksiä.

 

 

 

 

 

PS. Uusia kirjoituksia blogiin julkaisen vasta ensi vuonna.

 

 

<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Front PageArkkitehtuuritoimintaa/ Architecture activitiesKuvagalleriaArkkitehtuurigalleriaSuosikkilinkitOta yhteyttä/ How to contactCVJulkaisujaBlog