Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
Blog
Kotisivu
Game of Fossils

Maailma on seurannut viime aikoina sotilaallisia valmiusharjoituksia ympäri maailmaa ja yksi päähuomio on kiinnittynyt Iranin painostukseen.

Muutamat ryhmät tulkitsevat, että kyse on Iranin kamppailusta liittolaisineen Yhdysvaltoja vastaan liittolaisineen. Näkisin totuuden kuitenkin seuraavan kehittämäni Game of Fossils -draamasarjan konseptin tapaan:
Draamasarjan konsepti on, että keskitytään poliittiseen juonitteluun ja valtapeliin, ja samalla puolueettomat savupiiput sekä ajoneuvot polttavat enemmän fossiilisia polttoaineita ja niiden markkinahintoja voidaan laskea. Huomio kiinnittyy eeppiseen globaaliseen taisteluun hyvän läntisen imperiumin ja pahan Zagros-vuorien kätköissä lymyävän imperiumin välillä. Filosofiana on, että öljyn loppumisen jälkeiseen aikaan ei kannata varautua, sillä käydään ratkaisevaa viimeistä kamppailua poliittisella tasolla koko maailman herruudesta. Valtapelin spektaakkelit vievät huomion saastuttamisesta ja ympäristökriisistä, sillä juonittelu ja spektaakkelit ovat suurta yleisöä kiehtova elementti.

Profeetta Jeesuksen tunnetuin puhe, Vuorisaarna, pitää joukossaan jotain sotilaseksperttienkin toistamia opetuksia. Näistä nostaisin päällimmäisenä esiin tarpeen maltillisuuteen ja tarpeen rakastaa vihollisia. Kun katsotaan sotilaallista valmiutta Persianlahden maissa, niin ensisijainen havainto on, että sotiminen saman uskonnon eri suuntauksien välillä on turhaa. Luulisin myös, että länsimaiset kristityt ovat jo viimeistään tähän mennessä oppineet, että heitä ei pidetä odotettuina suurina vapauttajina. Jos he saapuvat alueelle sotimaan kuin tullen pelaamaan videopelejä ja höystävät harkintaansa kuuntelemalla hevimusiikkia korvakuulokkeista, saa kantaväestö tällöin helpommin yleisen tuen puolelleen.

Muistissani on jatkuvat uutiset Iranin ja Irakin välisestä sodasta 1980 -1988, mutta samaan aikaan maailmantalous oli noususuhdanteessa ja öljykriisin opetukset 1973 ja 1979 unohtuivat. Näihin aikoihin molemmat sodassa olevat maat saivat rahoittaa sotaa myymällä öljyään alehintaan, mikä aiheutti kulutusjuhlan, velkaantumisen ja seurauksena pankkikriisin sekä suuren laman. Nyt tilanne on vielä vaikeammin hahmotettavissa ja sodissa on kuollut jo miljoonia. Historiasta oppineet Iran ja Irak suhtautuvat nykyään paljon kriittisemmin Yhdysvaltoihin ja tekevät yhteistyötä. Yhdysvallat on nykyään pitkälti öljyomavarainen, minkä vuoksi sen talous ei ole yhtä riippuvainen öljyn maailmanmarkkinahinnoista, mutta Kiina ja Eurooppa ovat eri tilanteessa. Tämän ohella koko maailmankauppa on riippuvainen lento- ja laivaliikenteestä, jotka kuluttavat paljon polttoainetta.

Ottaakseni esille Iranin pitkän aikavälin strategiat, niin valtiollisen tason uudistumiskyky ja pitkän historian korostaminen ovat toimineet jo lähes sata vuotta – tällä välin hallinto on uudistunut useaan otteeseen. Vuoden 1979 vallankumous syntyi pitkälti kansallisen identiteetin laiminlyömisen vuoksi. Läntiseen politiikkaan negatiivisesti suhtautuvia asenteita voidaan pitkälti perustella länsimaiden edeltävän vuosisadan ajan kestäneeseen puuttumiseen Iranin sisäisiin asioihin. Kaikki nämä tapahtuivat vielä aikana ennen internetin käyttöönottoa, mitä nykynuoret pystyvät vain vaivoin ymmärtämään.

Itse näen, että Euroopalla on ollut toimiva rooli alueen rauhoittamisessa, mutta me eurooppalaiset emme voi ratkaista ongelmia, jos Yhdysvallat on alueella näkyvimmin esillä ja toimii alueella sotilaallisesti. Iranilaisten enemmistö rakastaa amerikkalaisia, mutta eivät heidän politiikkaansa. Kun Iranin ja Yhdysvaltojen konflikti on totaalisella tasolla, niin tällöin vain käy niin, että maltillisia näkemyksiä ei kuunnella kummassakaan maassa. Eurooppalaiset ovat kehittyneet pitkällä tähtäimellä välittäjäosapuoleksi, jota Iranin ja Yhdysvaltojen on ollut helpompi kuunnella. Nykytilanteessa Eurooppa on kuitenkin osin enemmän sivustaseuraajan roolissa.

Game of Fossils –draamasarja sisältää jännittäviä juonitteluja yksittäisten keksittyjen roolihahmojen välillä. Ketä tämä käytännössä kiinnostaa? Globaalinen ympäristökriisi on todellinen ja ihmiskunnalla on nykyään suuremmat mahdollisuudet kuin koskaan aiemmin lopettaa koko ihmiskunnan historia. On hyvin epätodennäköistä, että tämän vuosituhannen aikana ihminen pystyisi kehittämään tähtien välisen matkailun todellisuudeksi. Näköpiirissä ei ole edes realistisia mahdollisuuksia hyötyä kaupallisesti kannattavalla tavalla maapallon ulkopuolisista luonnonvaroista. Matkat avaruuteen vain heikentävät ihmisiä, kuluttavat suuret määrät resursseja ja yksittäiset vesipisaratkin on tarpeen laskea. Loppujen lopuksi taloudellisesti kaikkein edullisin tapa huolehtia ihmiskunnan selviämisestä olisi elää ainoalla käyttökelpoisella planeetalla viisaalla tavalla.

 

 

 

 
<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBlog