Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
Blog
Kotisivu
Ukrainan vaalit

Katsoin Ukrainan ainoan vaaliväittelyn. Edessä ovat synkät ajat Ukrainassa.

Ukrainan vaaliväittely on suomalaisittain katsottuna opettavainen tarina siitä, kuinka sivistyneetkin maat voivat joutua poliittiseen psykoosiin. Vaalien pääehdokkaiden esiintyminen oli puolestaan surkeaa katsottavaa: molemmat ehdokkaat puhuivat ajoittain kiihkon vallassa ja kävivät etupäässä puhetta yleisölle ilman mielipiteiden vaihtoa, haukkuen toisiaan.

Istuvan presidentin haastaja totesi esimerkiksi, että Ukrainassa ei ole teitä. Tuntiessani Ukrainan rakentamista ja maantiedettä toteaisin esimerkiksi, että vaalikeskustelun pitopaikkana ollut Ukrainan remontoitu Olympiastadion on lähes esimerkillisempi kuin remontoitava Helsingin Olympiastadion valmistuttuaan. Ainoa ratkaisun ongelma verrattuna Suomeen on - että olisiko sen katostyyppi ollut riittävä Suomen talvien lumikuormiin. Ukrainassa vaikuttaa olevan yleisemmin korkealaatuisempia rakennuksia kuin Suomessa, mutta vastaavasti heikkolaatuisempien rakennusten määrä on vähintään suurempi kuin Suomen maaseudulla. En silti sanoisi, että Ukrainassa ei ole teitä. Ehkä se toteamus voisi kuitenkin tuoda äänen jostain tiettömältä syrjäseudulta.

Istuva presidentti esimerkiksi totesi vastaehdokkaan olevan pelkkä kulissi, jonka pään sisällä ei ole mitään. Kun vastaehdokas luki kansan kannanottoja paperilta ja sanoi olevansa vain tavallinen ihminen, joka esitettyvään televisiosarjassa presidenttiä ryhtyy nyt presidentiksi, on kieltämättä vaikeaa hahmottaa mistä on kyse. Kenties uskottavuutta presidentin virassa voisi tuoda se, että ainakin televisiosarjassa näytelmärooli presidenttinä toimi. Kansana kuitenkin vaatisin, että uudesta presidentinvirastakin voitaisiin tehdä 12h / 7 reality-tv-sarja, jota voitaisiin lähettää päiväsaikaan kestolähetyksenä! Olisi kiinnostavaa seurata, toimisiko oikea virka yhtä lennokkaasti kuin näytelmä.

Käymättä vaaliväittelyn muita esimerkkejä lävitse, kehottaisin kuitenkin yleisesti pitämään aihetta uutena tutkimusaiheena Suomen yliopistojen politiikan tutkimuksen laitoksilla. Ottaen huomioon vaalien tulevat vaikutukset, tulee olemaan kiinnostava aihe arvioida, miten Ukrainan poliittinen järjestelmä on toiminut ja miten tällä tulee olemaan vaikutusta Euroopan kehitykseen. Yleisemmin ottaen vaaliväittely, ottaen huomioon matkan vaaleihin, on hyvä esimerkki siitä, kuinka järjestäytynyt demokraattinen ja itsenäinen maa on samalla kaaoksessa, taustavoimien ohjailema ja riippuvainen ulkopuolisista maista.

Ehkä ensinnäkin vaaleissa kannattaa antaa ääni Ukrainalle. Näissä vaaleissa on kuitenkin vaikeaa hahmottaa, kuka sitä edustaa, vai onko kyse vain äänen antamisesta äänestäjille itselleen – kuinka se voitaisiin toteuttaa, kun äänestäjät eivät ole itse ehdokkaina?

 

 

<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBlog