Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
Blog
Kotisivu
Huomiovaatetuksen väärinkäyttöä

Viime keväänä hankin töitäni varten rakennustyömaakelpoisen kypärän ja huomioväritakin. En arvannut, minkälaista huijausta samalla aiheella olisi loppuvuonna.

Pari kuukautta myöhemmin 25. heinäkuuta huijauksen kotimaassa aloitti esitys Ylen toimittaja Pasi Peiposesta kävelemällä huomioliivi päällä Suomen Pankkiin, Säteilyturvakeskukseen ja Fortumiin tarkoituksena testata, kuinka aulavahteja voisi huijata huomioliivillä ja taitettavalla jakkaralla päästen sisälle yrityksien ja yhteisöjen toimitiloihin tekaistulla asialla. Toimittajan kymmenen minuutin mittaista ajankohtaisohjelmassa lähetettyä toilailua voi katsoa Ylen Areenasta vielä vuoden ajan.

Erona toimittajaan: en hankkinut keltaista huomioliiviä, vaan huomiotakin. Olen hyödyntänyt takkia liikkuen oikealla asialla työmailla, välillä liikenteenkin vuoksi. Itse myös näen, että ohjelman metodi oli itsessään tarkoitushakuinen ja siten hyödytön.

Loppuvuodesta marraskuussa keltaisia huomioliivejä nostettiin Ranskassa mielenosoittajien tunnuksiksi, keltaliiveiksi eli ranskaksi ”gilets jaunes”. Ensin vastustettiin polttoaineveroja ja hypeltiin autojen eteen moottoritiellä, sitten vastustettiin luonnonsuojelua, käytiin polttelemassa autoja Champs Élyséellä ja kirjoittelemassa grafiitteja riemukaaren tuntemattoman sotilaan haudalle, jossa vaadittiin presidentin eroa.

Erona keltaliiveihin: käytän keltaista huomiotakkia välttääkseni aiheuttamani häiriön, en korostaakseni haluavani häiritä ympäristöä. Viimeksi kun kävin Champs Èlyséellä, kävin kyllä Riemukaarella, mutta enemmänkin katsomassa näkymiä arvokkaalla paikalla. Jotenkin pohjoismaiseen oikeudentajuuni ei olisi sopinut, että olisin kirjoittanut tuntemattoman sotilaan haudan ylle kiviseinään ”saavani liian vähän palkkaa sekä muita etuisuuksia ja vastustavani ympäristöveroja”. Mieleeni ei myöskään tullut käydä kaupungin pääkadulla polttamassa autoja voidakseni maksaa vähemmän polttoaineveroja. Suomalaisittain vierastan ranskalaisten tapoja käydä yhteiskunnallista keskustelua.

Itse näkisin eurooppalaisena, että olisi tarvetta keskustelulle, jolla korostettaisiin huomioväritakin etuja: hyvä huomioväritakki korvaa muut työtakit, tarjoaa vastaavan suojan ja malleja on sekä kesä- että talvikäyttöön. Takin taskuihin myös mahtuu tarvittavaa tavaraa, myös paremmin kuin huomioliiveihin. Eurooppalaisittain olisi syytä korostaa, että jos jossain liikkuu henkilö huomioväritakissa, ei hän todennäköisesti ole pitämässä mielenosoitusta, vaan liikkuu huomioväreissä työsyistä. Esimerkiksi rakennustyömailla on omat värikoodit eri alojen työmaakypärille, mutta takkien suhteen on järkevämpää käyttää yleisesti parhaiten näkyviä värejä. Huomioväritakkien käyttöä olisi siis syytä välttää mielenosoituksissa symbolien inflaation välttämiseksi. Työvaatteiden värikoodistoja tulkiten mielenosoittajille sopii ehkä parhaiten oranssi haalari. Oranssissa haalarissa liikkuvat antavat itsestään presidentin vaikutelman ja he myös itse kokevat olevansa ehkä maailman tärkeimpiä mielipidevaikuttajia.

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBlog