Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
Blog
Kotisivu
Kirja-arvostelu – Ruotsin kriisiopas

Suomessa asutaan Ruotsin ja Venäjän välissä. Siksi on hyödyllistä tietää, mitä näissä kolmessa maassa puuhastellaan.Ruotsissa jaettiin kotiin toukokuussa kriisiopas. Se olikin pian kansainvälisissä otsikoissa, sillä Ruotsin valmiustoimintaan ollaan kiinnitetty kansainvälistä huomiota. Oppaan visuaaliseen asuun ja viestintään ollaan kiinnitetty erityistä huomiota ja sen huomaa jo kannesta: siinä esitetään Ruotsi vahvana, modernina ja monikulttuurisena, joka on tehokas ja hyvin valmistautunut. Kanteen ei olisikaan sopinut kuvia tavanomaisista ruotsalaisista, vaan kuvassa piti olla sodanajan reserviläinen auttamassa siviiliperhettä. Julkaisu on sinänsä melko helposti ladattavissa internetistä. Virkamiesruotsin taitoisena ei sanastossa ollut minulle mitään erityistä.

Oppaan varsinainen sisältö on osittain toissijaisessa asemassa kuvitukseen nähden: esimerkiksi sivu valetiedosta kääntyy osin itseään vastaan, kun tiedotusvälineet joka maassa tämän päivän Euroopassa ovat puolueellisia – mutta siinä ei ole juuri mitään uutta.

Mielenkiintoista on kuitenkin Ruotsissa käytetyt käsitteet, joita ei uskalleta käyttää Suomessa: totaalinen maanpuolustus, kodinturvajoukot, siviilivastarinta ja totaalimaanpuolustuspakko.

Kotitalouksilla on tarpeen olla hätävaraa. Käytännössä kotivalmius olisi kaikille hyödyllinen käsite, mutta elintarvikkeiden vanheneminen ja säilytystilojen puute asettaa sen ahtaassa kaupunkiasumisessa tai tilapäisessä maalla asumisessa usein haasteelliseksi.

Sisäsivun aggressiivisin kuvitus ylikorostaa Ruotsin valmiutta. Se tuo faktoina esille lähinnä sellaista tietoa, jonka jokainen sotilas ymmärtää kotimaasta riippumatta.

Varsinaisesti yleiset vaaratiedotteet on aina havaittu toimivan hyvin asutuskeskuksissa, mutta ei haja-asutusalueilla. Myös ulkotestausajat poikkeavat Suomesta – kello 15 arkimaanantaisin maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa!

Yleisesti ottaen oppaasta sanoisin, että se on saanut sisältöönsä ja lyhyyteensä nähden ylisuuret mittapuitteet. Jos aihe kiinnostaa, niin suositan retkeily- ja survival-oppaita, sillä niissä kriisioloja käsitellään täydellä laajuudella.

 

 

 << Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBlog