Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
Blog
Kotisivu
Jääkiekkohallien rakentaminen on merkittävää suomalaisosaamista

Toissapäivänä pohdin, että Helsingin jäähalli tulee todennäköisesti palvelemaan vielä pitemmän aikaa eteenpäin yhdessä Hartwall Areenan kanssa jääkiekon ykköstapahtumapaikkoina Suomessa. Mietin nyt näkökulmaa eurooppalaiselta kannalta ilman NHL:ää.

Euraasiassa KHL toimii sarjana, jolla on käytössään 28 areenaa, näiden kapasiteetti vaihtelee 5500 ja 15000 välillä. Venäjältä on mukana 22 joukkuetta areenoineen, ja yksi joukkue on Valkovenäjällä, Kazakstanilla, Liettualla, Slovakialla, Kroatialla ja Suomella. 28:sta areenasta 8 on rakennettu ennen 1990-lukua. Vanhin areena on Bratislavassa, se on valmistunut 1940, mutta on mittavasti peruskorjattu. Suomalaisittain tutuin kohde on 1997 valmistunut Hartwall Areena, joka on vuodesta 2014 KHL:ssä pelaavien Jokereiden kotiareena. Suomalaisia jääkiekkoilijoita on puolestaan pelannut vuoden 2008 jälkeen KHL:ssä yli sata henkeä, samoin mukana on ollut myös valmentajia. Voi hyvinkin olla mahdollista, että määrä tulee ohittamaan NHL:n pelaajien määrän. Harva kuitenkin tietää, että myös jääkiekkohallien rakentaminen on merkittävää suomalaisosaamista.

Sekä Helsingin vuonna 1966 valmistunut 8100 paikkainen jäähalli että 13000 katsojapaikkaa sisältävä Hartwall Areena suunniteltiin ja rakennettiin suomalaisvoimin. Suomen rakennusviennin asiantuntijat tietävät, että merkittävässä määrin suomalaisvoimin on suunniteltu 5 nykyään käytössä olevaa venäläistä KHL-areenaa. Kyseessä on Suomen näkökulmasta merkittävä rakennusvientisaavutus.

Areenoiden suunnittelu on vaativaa kansainvälistä liiketoimintaa. Viimeisin KHL-areena on valmistunut Moskovaan ja se tulee tutuksi myös suomalaisille 6.-22. toukokuuta 2016, kun käynnissä ovat Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut Pietarissa sekä Moskovassa. Pietarin ottelut pelataan 1967 avatulla Yubileyny urheilupalatsilla, jonka viime korjaus valmistui 2009. Katsomopaikkoja on 7000.  Moskovan kisat käydään VTB Ice Palace nimisellä areenalla, joka avattiin tämän vuoden huhtikuussa. Katsomopaikkoja on 12100. Areena on peruskorjausprojekti ”Legendojen puistossa”, jonka rakennuksessa mieleenpainuva piirre on 220 metriä pitkä ja korkeimmillaan 30 metriä korkea suuri yhtenäinen lasijulkisivu, jossa on yhdeksän sisääntuloportaikkoa. Sisäänkäyntejä on toki myös maantasolla. Arkkitehtisuunnittelu yhdistyy suoraan tämän vuoden Milanon maailmannäyttelyn Venäjän paviljonkiin.

Moskovan halli sijaitsee Danilovskyn alueella kuusi kilometriä kaupungin keskustasta etelään tällä hetkellä käytöstä poistuvalla teollisuusalueella, jota ollaan kehittämässä. Pietarin halli sijaitsee kolme ja puoli kilometriä Suomen rautatieasemasta länteen Petrogradin piirissä. MM-kisat ovat näytön paikka kotikisoissa ottelevalle Venäjälle. Suomen paras saavutus Venäjällä järjestetyissä MM-kisoissa oli vuodelta 2007, jolloin Suomi sai hopeaa pelissä Kanadaa vastaan ja Venäjä sai pronssimitalin. Vuonna 2000 Venäjällä Tšekki voitti kultaa, Slovakia hopeaa ja Suomi pronssin. Vuoden 2014 Sotšin Olympialaisissa Suomi sai pronssia, Ruotsi hopeaa ja Kanada kultaa. Venäjän joukkueella on siis toukokuussa kovat paineet, sillä he ovat olleet Neuvostoliiton ajoista lähtien mitalitilastojen ykkösiä. Suomi on jäänyt ilman mitalia Neuvostoliitossa järjestetyissä kisoissa 1973, 1979, 1986, mutta pärjännyt siis Venäjää paremmin Venäjän kotikisoissa vuonna 2000 ja 2007. Paineita menestymisestä on siis vahvana myös Suomen joukkueelle.

 

 

<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBlog