Taneli Poutvaara
Etusivu
/ Page 1
Ark-toimintaa
/Arch-activities
Kuvasto
Ark-Kuvasto
Linkit
Yhteydet
/Contact
CV
BLOG
Kotisivu
Kirja-arvostelu - Encyclopedia of World Architecture

Luin viikossa kirjan Encyclopedia of World Architecture.

Kirjan kirjoittaja Henri Stierlin on 88-vuotias sveitsiläinen toimittaja, jolla on taidehistoria-taustaa. Hän on kirjoittanut maailman arkkitehtuurista, sillä hänen taustansa ulkomailla on jättänyt kiinnostuksen Euroopan ulkopuoliseen arkkitehtuuriin. Kirjan kuvat ovat arkkitehtien piirtämiä. Uusi kirja ei ole, sillä se on julkaistu ensiksi 1977. Koska kirjassa on 400 sivua ja toista tuhatta piirrosta, on tekemisessä - toimittamisessa sekä kuvittamisessa - ollut työtä.

Arkkitehtuurikirjaa kannattaa lukea mittaviivaimen, taskulaskimen ja kaavioviivainten kanssa. Löysin suoralla luvulla kirjasta kymmeniä virheitä ja puutteita, mutta se on ymmärrettävää, koska toimittajalla ei ole itsellään arkkitehtuurin koulutusta ja piirroksista on vastannut pääosin vain viisi arkkitehtia. Ongelmaa lienee ollut sekä menetelmissä, että tiedon keräämisessä kirjallisista lähteistä. Kirja kattaa 24 arkkitehtuurista kautta ja on painottunut esittämään keskeisiä rakennuksia eri puolilta maailmaa. Itselleni kirjassa oli myös uutta, mutta pidin teosta pääosin suppeana yleisteoksena, joka pyrkii antamaan arkkitehtuurista kokonaisvaikutelmaa. Positiivista oli yhtenäistetty yleisote myös taitossa.

Itse en pitäisi mahdottomana toimittaa vastaava laajempi kirjasarja, mutta itselläni ei olisi kiinnostutusta kopioida tuhansia rakennuspiirroksia kirjallisista lähteistä. Mielestäni nykyaikaisessa kirjan versiossa pitäisi esitellä vähintään parituhatta rakennusta ja piirroksia pitäisi olla enemmän, yli kymmenen tuhatta, samoin nykyaikana vaatimuksena olisi myös saman verran valokuvia. Helposti aiheesta siis syntyisi muutaman kymmenen tuhannen sivun kirjasarja, jonka toimittaminen ei olisi yksinkertainen hanke.

Nykyajan ongelmana on, että Wikipediassa ja muualla internetissä on saatavilla yksinkertaista helppoa perustietoa, mutta ei laajaa kattavaa sekä tarkkaa tietoa. Internetissä harrastejulkaisu on ilmaista, mutta laatu on heikkoa ja epäyhtenäistä. Tarkalla ja varmalla tiedolla on vähemmän kysyntää, sillä sen tekeminen on kallista ja edellyttäisi käyttömaksuja, jotka on tähän mennessä ollut tapana kattaa kirjojen julkaisutoiminnan kautta. Isoilla massiivisilla tietosanakirjasarjoilla ei ole kuitenkaan enää kysyntää. Tietosanakirjojen julkaisu paperilla on jo lopetettu. Kysyntä arkkitehtuurin tietosanakirjasta on myös vähäistä, sillä niiden lukeminen vaatii pitkälle menevää erikoiskoulutusta. Vastaavia Encyclopedia-kirjoja on toteutettu paljon yksittäisistä arkkitehdeistä monografia-muodossa – Kahn, Corbusier, Aalto, Wright, jne. mutta ei kattavasti koko arkkitehtuurin tarinasta. Kirjanpainoalalla on mennyt pitkään heikosti ja kokemusteni mukaan kirjankustantamot ainakaan Suomessa eivät halua sitoutua isompiin julkaisuhankkeisiin alan yleisen heikon markkinatilanteen vuoksi. Suomessa kulttuuri- ja yliopistotasolla menee muutenkin niin huonosti, että kiinnostusta tuottaa oman alansa kärjessä olevaa tietoa ei juuri ole.

 

 


<< Takaisin Lisää kommentti
0 items total
Lisää kommentti
Nimi*
Aihe*
Kommentti*
Syötä kuvan tunnistekoodi*
Päivitä kuva
Etusivu/ Page 1Ark-toimintaa/Arch-activitiesKuvastoArk-KuvastoLinkitYhteydet/ContactCVBLOG